Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]
[...] również cenne składniki odżywcze. Dostarcza witamin i minerałów: ser zawiera sporo wapnia oraz witamin z grupy B sos pomidorowy to źródło prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu cebula jest bogata w witaminę C, chrom i błonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu Zdrowsza wersja pizzy Pizzę można [...]
[...] z borówek miało wpływ na poprawę funkcjonowania pamięci roboczej. Witamina E W dużych badaniach populacyjnych zdrowi dorośli w starszym wieku stosujący antyoksydanty (witaminy E, C I multiwitaminy) byli narażeni na 50% mniejsze ryzyko spadku funkcji poznawczych w ciągu 5 lat prowadzenia obserwacji. Jednak ryzyko pojawienia się demencji nie [...]
Testosteron (17β-hydroksy-4-androsten-3-on) pojawił się w użyciu dopingowym pod koniec lat 40’ XX wieku lub na początku lat 50’ XX wieku. Był powszechnie nadużywany w krajach zza żelaznej kurtyny, m.in. 14.25 w NRD, w Bułgarii, Polsce czy Rumunii. W NRD program dopingowy miał swoje początki w latach 60’ XX wieku, wg dostępnych danych pełną parą [...]
[...] wartości dla człowieka i najlepszej przyswajalności). Soki nie są źródłem protein, białka są tam pomijalne (nieistotne ilości, np. <0,5 g w 100 g). Soki nie są źródłem witaminy B12 (zawierają ją np. mięso, produkty mięsne) oraz wielu innych niezbędnych związków. Problem nr 2. Diety niskokaloryczne (np. dostarczające 800-1200 kcal dziennie) [...]
[...] jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, D oraz witaminy A. Jak donosi "Journal of American Osteopathic Association", nie ma ma możliwości metabolizowania witaminy D bez wystarczającego poziomu magnezu. Co oznacza, że [...]
[...] względu na roślinne pochodzenie, są to białka niepełnowartościowe dla ustroju człowieka. Dostarczają mało tłuszczów nasyconych, długołańcuchowych kwasów omega-3, retinolu, witaminy B i cynku. Weganie mogą mieć problemy z powodu szczególnie niskiego spożycia witaminy B12 i wapnia. Najprawdopodobniej duży dowóz kwasów omega-6, przy niskiej [...]
Kilkukrotnie sugerowałem, by podchodzić z bardzo dużą rezerwą do badań irackich i irańskich naukowców. Dlaczego? Bo niejednokrotnie wyniki ich eksperymentów są kontrowersyjne, nie udało się ich powtórzyć lub wzbudzają nieufność z powodu braku kluczowych danych. Np. irańscy naukowcy stwierdzili, iż tribulus terrestris może być nefrotoksyczny, [...]
Dieta wegańska jest coraz popularniejsza. Wiele restauracji oferuje dania dla wegan, w sklepach znajdziemy dedykowane działy, a w Internecie mnóstwo inspiracji kulinarnych. Mimo to niektórzy nadal uważają, że "wegański" to skrót od "wegetariański" albo że bycie weganinem oznacza jedzenie tylko sałatek. Warto by było wyjaśnić niektóre kwestie. [...]
[...] mają znaczenie w profilaktyce i/lub leczeniu raka. Przykro mi, ale to internetowa plotka, która niesamowicie urosła w siłę. Tak samo wygląda kwestia dożylnego podawania witaminy C - nikt nie udowodnił, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla zwalczania nowotworów. A ile tysięcy osób na własną rękę poddaje się takiej „terapii”? To samo dotyczy [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] hamowanie reakcji podwzgórza, przysadki i nadnerczy na intensywny wysiłek fizyczny było korzystne dla sportowca. W jednym z badań stwierdzono, że podawanie biegaczom 1,5 g witaminy C przez 7 dni przed biegiem, w dniu wyścigu oraz 2 dni po zakończeniu biegu - przyniosło wyraźny spadek ilości kortyzolu. Najbardziej wyraźny efekt przeciwzapalny [...]
[...] w ciągu np. 16-24 h po ciężkim treningu, PTH (parathormon) zwiększa resorpcję zwrotną („odzyskiwanie”) wapnia i magnezu w nerkach, zwiększa syntezę czynnej formy witaminy D, ma anaboliczny wpływ na kości (uwaga: niektórzy autorzy niepoprawnie klasyfikują PTH, jako hormon kataboliczny, a jednak biorąc to wszystko pod uwagę - jest on [...]
[...] przeciwzapalne, przeciwwymiotne i przeciwpsychotyczne. Najprawdopodobniej wykazuje również właściwości ochronne dla układu nerwowego. CBD jest bardziej skuteczny, niż witaminy C i E, jako przeciwutleniacz (wykazuje działanie neuroprotekcyjne) i może polepszyć stan skóry np. przy trądziku. Kannabidiol może działać synergistycznie razem z [...]
[...] i patologicznych, tj. wzrost nowotworów litych, rozwój chorób niedokrwiennych i przewlekłych zapaleń”. Czy cynk obniża stężenie prolaktyny? Tak samo, jak w przypadku witaminy B6 nie istnieją na to żadne dobrze udokumentowane badania. W obserwacji Koppelman MC i wsp. 50 mg cynku u kobiet z hiperprolaktynemią dało taki sam wpływ na stężenie [...]
[...] istotne jest to, by wiedza zdobyta w tym wątku była na tyle spora, aby nasze odżywianie w nowej strategii nie sprawiało nam trudności. Dieta musi być bogata w minerały i witaminy, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Wegetarianizm jest dietą zdrową, pod warunkiem że z jej walorów korzysta się mądrze i rozsądnie. Zanim zdecydujemy się na [...]
[...] g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 12,9 g węglowodanów (w tym 12 g cukrów) 0,1 g soli Wzbogacony o witaminy: 2,9 mg witaminy E 0,28 mg witaminy B6 0,35 mg witaminy B2 0,23 mg witaminy B1 Cena: około 3 zł za opakowanie 377 ml. Plusy: jest ogólnodostępny, w ofercie są inne [...]
[...] Poza tym niedobór żelaza nie jest jedyną przyczyną niedokrwistości. Mogą nią być zaburzenia gospodarki żelaza, niedobór erytropoetyny, choroba szpiku kostnego lub niedobór witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Już zupełnie abstrah**ąc od kwestii żelaza, niski poziom erytrocytów skutecznie zwiększą sterydy anaboliczno-androgenne (szczególnie [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] chirurgiczne posiadają ogromną skuteczność, ale … wymagają długiego czasu, zmiany w stylu życia (aktywność, trening) i diecie również przynoszą znakomite rezultaty Podawanie witaminy D Witamina D ma wpływ na stężenie androgenów, więc nie należy jej lekceważyć. Może powstawać w skórze, jednak problemem jest niska ekspozycja na UV w miesiącach [...]